Vliv stravy na naše emoční projevy

Emoce jsou psychicky a sociálně konstruované procesy. Zahrnují jak subjektivní zážitky, motorické projevy, fyziologické změny, změny pohotovnosti a zaměřenosti. Hodnotí skutečnosti, události, situace a výsledky dle subjektivníh vztahu a stavu k hodnocenému. 
Emoční proces je děj, při nímž člověk reaguje na své vnímání reality chemoreceptory. To jsou buňky, které reagují na přítomnost chemických látek v prostředí. 
 
 
 
 
 

Strava a vznik nemocí

Jendnou z podmínek uzdravení je chuť se uzdravit. (Seneca)

 

ZDRAVÍ nastává tehdy, pokud všechny systémy v těle spolupracují (enzymatické, hormonální, fermentové, imunní, elektrické atd.). Nesmí chybovat tisíce dějů, které v těle probíhají v jediném okamžiku. Musí fungovat opravné a detoxikační systémy, které tělu zaručí pohodový život. Tělo si umí velmi dobře poradit a vydrží takto pracovat v průměru až 50 let. Potom však začínají komplikace, nahromaděné toxiny začínají ohrožovat základní funkce systému a vznikají nemoci. Začneme tedy mluvit o nemocech souvisejích s věkem. Na řadu přichází chirurgické a farmakologické postupy, které do těla dodávají další látky a systém potlačují. Chvíli vše funguje...

 

Přitom pokud bychom tělo systematicky a po celý život zbavovali jedů, měli bychom obrovskou šanci žít zdravě více jako 120 let. Utopie? Vtip? Raději zvolíte diazepam, pokud je vám úzko, hypnotikum, pokud nemůžete spát a sedativum na deprese? Pokud ano, musíte změnti myšlení a postoj k životu. V případě, že nejste ochotni, potom není co dále říct. 

 

ČLOVĚK NA VRCHOLU PYRAMIDY? SKUTEČNĚ?

Člověk stojí na vrcholu potravinového řetězce a zdánlivě nemá přirozené nepřátele. Nejníže v pomyslné pyramidě máme mikroorganismy, kteří právě tvoří pro člověka tu největší současnou hrozbu. Patří sem bakterie, viry, plísně, paraziti a prvoci.

BAKTERIE (např. borelie, chlamydie, mykobakterie) pod vlivem snižující se imunity stále častěji napadají lidský organismu.

VIRY (např. chřipka, herpes) se velmi rychle přizpůsobují prostředí změnou svého genotypu. Velmi nebezpečné jsou viry zpsůobující chronická onemocnění.

PLÍSNĚ jsou problémem moderní doby, v těle člověka bylo nalezeno již 400 druhů. K nejznámějším platří kvasinka Candida. Plísně se v těle rozrůstají velmi rychle, milují cukr a dnešní životospráva jim ho nabízí více, než potřebují. Prorůstají do mozku a představují vážný toxický problém. 

PARAZITI A PRVOCI se vyskytují v oblastech s horší hygienou. Pozor při cestování po světě. 

Mikroorganismy vytváří v těle infkeční ložiska a bývají příčinou chronického zánětu ledvin, srdce nebo kloubů. Jediným smyslem jejich života je rozmnožování. Potraviny většinou nejsou testovány na plísně, bežným zdrojem jsou např. oříšky podzemnice olejné. 

 

MIKROORGANISMY

Mikroorganismy jsou na planetě zemi 3 miliardy let. Avšak až před 150 lety se jimi člověk začal vážněji zabývat a pochopil, že by mohli být příčinou nemocí. Mikroorganismy mají pouze jeden cíl. Rozmnožovat se.  A za těch několik miliónů let se velmi dobře naučili přizpůsobit se téměř jakémukoliv prostředí. Umí se přizpůsobit rtuti, kadmiu, stříbru.

Mikroorganismy umí mnohem více, umí se schovat do některých buněk a imunitní systém je tedy neobjeví. Nebo se schovají za jiný mikroorganismus a imunitní systém je opět nevidí nebo změní mimikry a tváří se, že jsou někdo jiný.

Mikroorganismy se uchytí na jakékoliv tkáni uvnitř těla a vytváří infekční ložiska. Výborně se jim daří v prostředí hlenů. Ty vznikají ze stravy (cukr, bílá mouka, mléčné výrobky). A tam se rozmnožují a do prostředí uvolňují toxiny. A lidské tělo onemocní, má záněty, trpí chronickými onemocněními, protože cílem lékařů není zlikvidovat ložiska, ale jen potlačit pár příznaků. A tak se mikroorganismy na chvíli schovají, tváří se, že nejsou, aby se zanedlouho opět předvedli v celé své kráse.

Mikroorganismy rádi vytváří ložiska v ledvinách, odkud mají kousek k reprodukčním orgánům. Z těla matky přeskočí na plod během nitroděložního vývoje a zajistí si tak další tělo, ve kterém se budou dále množit. A tak se narodí dítě se získanými infekčními ložisky od své matky. Na první pohled nikdo nic nepozná. Ložiska u dětí se nejrychleji začínají projevovat v dýchacím traktu, vytváří se nová a nová v nosních dutinách, na mandlích apod. A tak tu máme stále se opakující rýmy, kašle. A rodiče stále více opakují, že jejich děti mají sníženou imunitu a aby byly děti zdravé, krmí je umělými vitamíny a mléčnými výrobky. 

 

MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

Mléko je velmi výživné v období kojení, poté se však jeho přínos snižuje a potíže narůstají. Člověk asi ve dvou letech ztrácí schopnost štěpit kasein (mléčná bílkovina), ten se v těle ukládá jako mléčný tuk a je zodpovědný za vznik mnoha potíží. Dále mléčný hlen (mucin) se usazuje na vnitřních stěnách střeva a brání tak pronikání vitmamínů a minerálů do těla. Pod tímto hlenem vzniká naprosto ideální prostředí pro rozmnožování mikroorganismů (streptokoky, stafylokoky, salmonely, borelie, plísně, viry) a kvůli hlenu se stávají nepřístupné pro imunitní systém i hleny. Pokud je mléko konzumováno v malém množství a přírodním stavu nezpůsobuje tolik potíží. Nicméně mléčné výrobky na snídani, svačinu a k večeři jsou velmi alarmující. Mléko vytváří hlen, ten se usazuje v plících, nosních dutinách, střevech a gynekologickém ústrojí. 

 

PŠENICE

Je využívána jako potrava již od středověku. Nyní je ale velmi vyšlechtěná, zajišťuje vyšší výnosy a obsahuje velké množství pšeničné bílkoviny - lepku (glutenu). V denší době je ho v pšenici 4x více než před 50 lety. Proto přibývá počet lidí, kterým lékař diagnostikuje coeliakii (neschopnost organismu štěpit lepek). A zvyšuje se i konzumace pšeničných výrobků. V organismu se pak shromažďuje špatně metabolizovaný produkt glutenu (gliadin), který je velmi jedovatý. Je to nervový jed, který se v těle ukládá a ukládá. Způsobuje duševní poruchy, neuroligická degenerativní onemocnění (sclerosis multiplex), migrény, epilepsie.Vyvolává trávící potíže, zácpy, nadýmání, průjmy. Čím méně pšeničných výrobků jíme, tím lépe. Náhradou mohou být žitné výrobky. Lepek zpomaluje metabolismus, je jednou z příčin obezity, deprese a úzkostí. 

 

Většina potravin je kyselinotovrných a pH uvnitř vašeho organismu je spíše kyselé. Výborně se zde daří plísním a mikrobům. Je důležité udržovat své pH mírně zásadité. Nemoci se vám poté budou vyhýbat. UMEOCET (z umešvestek) napomáhá v těle vytvářet mírně zásadité prostředí, můžete přidat čajovou lžičku do polévky (1 porce), čaje, vody, pomazánek. Koupíte ho kdekoliv ve zdravé výživě. Když už nic, tak alespoň toto jediné mějte vždy po ruce.

 

CUKR

Tak to je na zvláští kapitolu a jen pro silné povahy. Více ZDE. Každopádně bílý cukr ode dneška NE!