Postní doba s dětmi - čím nahradit maso?

26.02.2017 16:32

Milí rodiče,

blíží se doba postní. Je to čas, kdy se od nás očekává, že budeme zdrženliví v konzumaci masa, masitých produktů a také bude celý náš jídelníček velmi prostý. Jednoduchost stravy by měla spočívat v nepřejídání se, vyhýbání se živočišné bílkovině, nadkonzumaci jídla jako takového a také nízký abusus alkoholu. Pro dospělého člověka je tento 40 denní půst více či méně splnitelný. Nejen že má svůj očistný a detoxikační vliv na organismus před nadcházejícím jarním obdobím, ale má tak historický náboženský význam. 

Doporučuji v tomto období dbát na kombinaci obilovin a luštěnin. Díky tomu se do těla dostanou esenciální tedy nezbytné aminokyseliny. Jsou to stavební kameny bílkovin a musíme je každý den přijímat ze stravy. Můžete je přidávat do bábovek, či sladkých buchet. Stačí zde namixovat hrnek uvařených bílých fazolí, které jsou chotvě neutrální a také moučné. V kombinaci se špaldovou moukou udělají v těle nutriční zázrak. 

Pokuste se o zařazení různýc druhů luštěnin. Ať už ve formě polévek, či pomazánek. Věřím, že se doba postní stane jedním z Vašich oblíbených životních obdobích i právě díky lepší nutriční informovanosti.