ODSTRANIT MANDLE ČI NIKOLIV?

22.11.2013 14:30

MUDR. Josef Jonáš

Adenoidní tkáň a zdraví
(ukázka z knihy Kde končí duše a začíná tělo)

Na počátku dýchacích cest se nachází velmi sofistikovaný systém – Waldeyerův okruh tvořený pěti mandlemi. Mandle je v podstatě nakupení lymfoidní tkáně, která má za úkol zadržovat a likvidovat nežádoucí cizorodé látky vstupující do našeho organismu vzduchem, potravou či tekutinami. Nejznámější jsou patrové mandle, ale často se setkáváme s nosní mandlí, která se nachází při vyústění Eustachovy trubice spojující střední ucho s nosními průduchy. Mandle kořenu jazyka, mandle hrtanová a mandle v oblouku nosohltanu velice promyšleně hlídají vstup do našeho organismu. Jsou napojeny na lymfatický systém a posunují zpracované toxické látky k další likvidaci do lymfatického systému, kde jsou likvidovány a odváděny do žilního systému.

Často se setkáváme s názorem, že problémy s mandlemi jsou příčinou zdravotních potíží. Při opakovaných rýmách nebo zánětech středního ucha otorhinolaringolové odstraňují nosní mandli, aby se zlepšila průchodnost Eustachovy trubice. Při častých angínách, bolestech v krku bývají odstraňovány mandle patrové. Ovšem zde je důležité si uvědomit, že mandle nejsou příčinou zdravotních komplikací. Naopak nefunkční mandle jsou jejich důsledkem.

Špatná funkčnost imunitního systému, kterou zaznamenáváme u většiny dětí, je příčinou toho, že mandle se nemohou kanalizovat do lymfy, ale musí se v podobě akutního zánětu čistit druhou stranou. Mohutný zánět a horečka vyčistí mandle tak, že jsou schopné zas nějakou dobu fungovat. Ovšem vlivem konzumace velkého množství mléčných koncentrátů již od raného dětství dochází k ucpávání lymfatického systému kaseinem a mucinem. Sýry, různé krémy, šlehané tvarohy a jiné koncentráty přinášejí do našeho organismu velké a těžko zpracovatelné množství těchto složek mléka a lymfatický systém není schopen je odvádět. V hlenu se pak hromadí různé druhy infekcí, z nich některé jsou přímo předurčené k životu v lymfatické tkáni. Navíc lymfatické uzliny pak bývají zdrojem mikrobiálních toxinů, například streptokokových, boreliových či plísňových, které se díky dokonalosti a rozsahu lymfatického systému dostávají do celého organismu. Jsou poté příčinou kožních či kloubních problémů, stejně jako vážných potíží se srdcem či ledvinami.

Ve tkáni mandlí se hromadí toxiny, těžké kovy, které nesmí uniknout do organismu. Mnohdy lékaři navrhují jako řešení odnětí mandlí. K tomuto kroku je však nutné přistupovat velmi uvážlivě. Důsledky nebývají zřetelné ihned, ale zcela logicky se po řadě let projeví. Imunitní systém má určitou kapacitu, a co ji přesahuje, musí být někde uloženo. Toxické látky a infekce se tak ukládají do podkoží, kloubů, zkrátka všude, kde to jde.